Takemebag 2.0

(for English click: here)

In Samenwerking met: Het Leger des Heils W&G Overijssel en Annemarie van der Veen. Concept:In eigen beheer. Werkgebied: Experimenterium > kunst > arbeid> diversiteit> sociaal> duurzaamheid. Locatie: Leger Des Heils Zwolle

Visueel verslag van het Takemebag pilot een jaar later. (april 2018 >februari2019)

Het Leger des Heils W&G Overijssel werkt sinds kort samen beeldend kunstenares Marit Otto. Marit heeft een aantal jaar geleden met Anne Marie van der Veen (Kunstzinnig Textiel) het project ‘Takemebag’ opgericht. Dit project is inmiddels in handen van Marit en Annemiek de Wolf (Leger Des Heils) door geëvalueerd tot experimenterium Takemebag 2.0.

Gratis werkruimte geboden kunstenaar gevonden: Chantall Heerink. Chantall gaat van af ±eind maart – april 2018 aan de slag  in 50|50 Workcenter aan de Marsweg in Zwolle. Haar tegenprestatie is dat er regelmatig mooie ontwerpen van gebruiksvoorwerpen van gebruikt textiel worden gemaakt met bijbehorende werkinstructies, zodat deelnemers ze kunnen maken. Daarnaast is er natuurlijk alle gelegenheid voor de kunstenaar om autonoom aan de slag te gaan.

Wat is 50|50? 50|50 is een initiatief van het Leger des Heils om mensen met een grote afstand tot  de arbeidsmarkt weer ‘mee te laten doen’. Werken aan herstel van het gewone leven, waarbij uitstroom naar een duurzame plek in werk en samenleving  centraal staat. Het Leger des Heils gelooft dat iedereen een plek in de samenleving verdient. Daarom wil het 50|50 Workcenter deelnemers aan de rand van de maatschappij, een breed scala aan activiteiten bieden om hen te  laten ontdekken wat hun talenten zijn. Deelnemers krijgen weer perspectief en  doen werkervaring op.

Inbreng en hulpvraag ROVA – ROVA is een afvalverwerkingsbedrijf en werkt grotendeels in opdracht van diverse gemeenten in Overijssel. Het beleid van ROVA richt zich de komende jaren op het hergebruiken van textielafval en dan met name katoen, omdat katoen voor veel milieuproblemen zorgt. Op de locatie van ROVA staat een inzamelcontainer voor textiel van het Leger des Heils. Het textiel dat mensen weggooien in deze container, wordt via het project Takemebag 2.0 ‘geupcycled’: er worden mooie gebruiksvoorwerpen van gemaakt.

Het project in praktijk: van design naar productie –Het 50|50 Workcenter aan de Marsweg in Zwolle biedt aan een kunstenaar gratis een werkplaats aan in de productiehal. Als tegenprestatie ontwerpt de kunstenaar elke maand een nieuw product van textielafval en geeft werkinstructies aan deelnemers om dit te maken. Hierbij valt te denken aan producten als tassen, schorten, speelgoed van textiel, laptophoezen etc. De werkbegeleider van het Leger des Heils ondersteunt de deelnemers bij het maken van de nieuwe ontwerpen.

De verkoop van deze producten vindt plaats via websites en via winkels, bijvoorbeeld via de winkel van het 50|50 Workcenter aan de Dijkstraat in Zwolle.

Waardecreatie – De waarde die dit project creëert is veelvoudig. De deelnemers van het Leger des Heils de mogelijkheid om perspectief te ontwikkelen en nuttig te zijn voor de maatschappij. Daarnaast is er de milieuwinst doordat katoen opnieuw wordt gebruikt. Voor de kunstenaar biedt dit project een gratis werkruimte en is het meteen een afzetkanaal voor nieuwe ontwerpen. Voor het Leger des Heils betekent de samenwerking met een kunstenaar nieuwe mogelijkheden om deelnemers te begeleiden richting herstel van het ‘gewone’ leven. Omdat het verkennen van elkaars leef-, werk- en denkwerelden doorgaans verrijkend is, biedt dit project voor alle partijen een meerwaarde.

kijk hier terug naar thema avond ‘ Club Cele’ – Cafe 02. https://www.facebook.com/ClubCele/videos/633389113734621/

Takemebag