Takemebag 2.0

Takemebag 02 Experimenterium
Takemebag 02 Experimenterium- Visueel verslag van het Takemebag pilot een jaar later. (april 2018 >februari2019) Voor video klik hier.

( English version )

In Samenwerking met: Het Leger des Heils W&G Overijssel en Annemarie van der Veen. Concept:In eigen beheer. Werkgebied: Experimenterium > kunst > arbeid> diversiteit> sociaal> duurzaamheid. Locatie: Leger Des Heils Zwolle

Takemebag heeft een aantal jaar geleden voor het eerst het licht gezien in samenwerking met Anne Marie van der Veen (Kunstzinnig Textiel). Meer over Takemebag 1.0 lees je hier: https://maritotto.nl/takemebag/

Chantall-Heerink- Pilot-Takemebag2.0-2019-foto- Marit-Otto
Pilot kunstenaar Takemebag 2.0-2019

In 2018 is het project Takemebag geëvolueerd tot Takmebag 0.2. Experimenterium, een samenwerking met Het Het Leger des Heils W&G Overijssel.

Samen met Annemiek de Wolf, directeur van het Leger Des Heils, Zwolle, hebben we het circulaire project verder doorontwikkeld en er een sociaal maatschappelijke component aan toegevoegd. Een component dat naast het hergebruik zowel kunstenaars als mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een bijzondere opstap bood.

De Pilot: Kunstenares  Chantall Heerink heeft van maart 2018 tot april 2019 een gratis werkruimte aangeboden gekregen door het Leger Des Heils, in het 50|50 Workcentre aan de Marsweg, Zwolle. Haar tegenprestatie was de ontwikkeling van ontwerpen voor  gebruiksvoorwerpen of een uitwerking van een (toegepast) kunstzinnig concept. Chatall heeft gekozen voor het hergebruik van textiel (oude vlaggenstof). Stoffen Spel Objecten  met bijbehorende werkinstructies, zodat De Leger des Heils deelnemers ze onder begeleiding, maar later ook zelfstandig, zouden kunnen maken. Daarnaast was er alle gelegenheid voor de kunstenaar om autonoom aan de slag te gaan.

Hoe zat het project in elkaar en met welke partners is er samengewerkt

takemebag2.0
takemebag2.0

Wat is 50|50? 50|50 is een initiatief van het Leger des Heils om mensen met een grote afstand tot  de arbeidsmarkt weer ‘mee te laten doen’. Werken aan herstel van het gewone leven, waarbij uitstroom naar een duurzame plek in werk en samenleving  centraal staat. Het Leger des Heils gelooft dat iedereen een plek in de samenleving verdient. Daarom wil het 50|50 Workcenter deelnemers aan de rand van de maatschappij, een breed scala aan activiteiten bieden om hen te  laten ontdekken wat hun talenten zijn. Deelnemers krijgen weer perspectief en  doen werkervaring op.

Marit - Experimenterium
Marit – in overleg voor het Experimenterium

Inbreng en hulpvraag ROVA – ROVA is een afvalverwerkingsbedrijf en werkt grotendeels in opdracht van diverse gemeenten in Overijssel. Het beleid van ROVA richt zich de komende jaren op het hergebruiken van textielafval en dan met name katoen, omdat katoen voor veel milieuproblemen zorgt. Op de locatie van ROVA staat een inzamelcontainer voor textiel van het Leger des Heils. Het textiel dat mensen weggooien in deze container, wordt via het project Takemebag 2.0 ‘geupcycled’: er worden mooie gebruiksvoorwerpen van gemaakt.

Vissenspel Chantall Heerink
Vissenspel Chantall Heerink

Dokkumer Vlaggencentrale – De Dokkumer vlaggen centrale was de leverancier van de materialen voor Chantall haar spel elementen. (Vissenspel)

Het project in praktijk: van design naar productie –Het 50|50 Workcenter aan de Marsweg in Zwolle bood een gratis werkplaats aan een kunstenaar (Chantall Heerink), een werkplaats aan in de productiehal. Als tegenprestatie ontwerpt de kunstenaar elke maand een nieuw product van textielafval en geeft werkinstructies aan deelnemers om dit te maken. Hierbij valt te denken aan producten als tassen, schorten, speelgoed van textiel, laptophoezen etc. De werkbegeleider van het Leger des Heils ondersteunt de deelnemers bij het maken van de nieuwe ontwerpen. In het geval van ons pilot project Spelelementen.

Takemebag 02 Experimenterium
Takemebag 02 Experimenterium

Waardecreatie – De waarde die dit project creëert is veelvoudig. De deelnemers van het Leger des Heils de mogelijkheid om perspectief te ontwikkelen en nuttig te zijn voor de maatschappij. Daarnaast is er de milieuwinst doordat katoen opnieuw wordt gebruikt. Voor de kunstenaar biedt dit project een gratis werkruimte en is het meteen een afzetkanaal voor nieuwe ontwerpen. Voor het Leger des Heils betekent de samenwerking met een kunstenaar nieuwe mogelijkheden om deelnemers te begeleiden richting herstel van het ‘gewone’ leven. Omdat het verkennen van elkaars leef-, werk- en denkwerelden doorgaans verrijkend is, biedt dit project voor alle partijen een meerwaarde.

kijk hier terug naar thema avond ‘ Club Cele’ – Cafe 02. https://www.facebook.com/ClubCele/videos/633389113734621/