Escape Route X

English version

Escape route X is de titel van een educatief multimediaal en actueel maatschappelijk spel.
Dit spel is in 2011 ontwikkeld door mij en kunstenaar Mark van Enk onder de naam ‘‘Vlucht 050511’’ ten behoeve van het Bevrijdingsfestival in Zwolle. Daarna heb ik het door ontwikkelt tot een volwaardig bord spel. Met behulp van Codename Future, Emiel Sikkema en docent Wim Hilberdink en zijn leerlingen  media wijsheid van SG Thorbecke Zwolle heb ik research gedaan om het spel te optimaliseren en interessant te maken voor o.a.  jonge doelgroepen.

Er is veel te doen geweest over de toestroom van vluchtelingen in 2014/15. Er leek weinig begrip en er was sprake van een angst cultuur. Onbekend maakt onbemind luidt een spreekwoord en ik denk dat dat ook hierop van toepassing is. De angst voor het onbekende en het onbegrip over de motieven van de mensen om te gaan vluchten. Dit spel probeerd een bijdrage te leveren aan het begrip door de speler als het ware in de huid van de vluchteling te laten kruipen.

Het is een uitdagend spel. Je maakt de vlucht uit je (fictieve) vaderland naar Nederland. Deze reis zal niet comfortabel zijn en ongewis, het is zelfs de vraag of je ooit aankomt. De spelers van dit spel zullen spelenderwijs even raken aan de frustraties
en ontberingen die een gemiddelde vluchteling moet incasseren voor, tijdens en na zijn ‘vlucht’.

Dit spel kan ingezet worden om de speler meer inzichten te geven in de vluchtelingen problematiek hier en in het land van herkomst en kan een bijdrage leveren aan het begrip en een meer open houding ten aanzien van de nieuwkomers.

Escape route X bestaat uit 4 routes van uit 4 verschillende gebieden; Azië, Noord Afrika, Zuid Amerika en Midden Oosten.De speler neemt het personage aan verbonden aan de streek waaruit je vertrekt.

De personages zijn: Chin Ho uit Noord Korea (Azië), Ali Osman uit Soedan (Noord Afrika) Tiago uit Haïti (Zuid Amerika) en Jemeelah uit Irak (Midden oosten). De speler reist per voet, per boot, per vliegtuig of per truck. De opdracht is via een van die routes zo snel en veilig mogelijk naar Nederland te reizen.

Onderweg krijgen de spelers met allerlei tegenslagen te maken zoals corruptie, pech, geweld, en zelfs levensbedreigende situaties.

Dit spel zoekt nog een uitgever!

Hello Space