( English version)
Mijn Rootz, Jouw Beeld, een kunstzinnige duik in culturele diversiteit
Mijn Rootz, Jouw Beeld (2009/10) Mijn Rootz Jouw Beeld heb ik samen met Betty Zieltjens ontwikkeld en in nauwe samenwerking met het COS Overijssel op twee locaties uitgevoerd, ROC Deltion Zwolle en ROC van Twente. Alle vakrichtingen werden betrokken, van vormgeving tot zorg, drama tot fotografie, de koksopleiding tot decorbouw en van geluid tot lichttechnici. Ons project is in 2011 genomineerd geweest voor de Pluriform Prijs.
Concept: Sleutelen aan de beeldvorming over nieuwkomers. Een beeld van een ander is snel gemaakt maar wat als je dieper in de individuele verhalen duikt, kan je dan nog een makkelijk oordeel vellen?
De leerlingen die deelnamen aan dit project vormen de generatie die manieren moet vinden om met de problematiek rond de multiculturele diversiteit in de samenleving om te gaan. Mijn Rootz, Jouw Beeld was een indringende ervaring op het gebied van persoonlijke beeldvorming en een positieve bouwsteen voor de toekomst.
De leerlingen gingen aan de slag in diverse kunstuitingen waaronder: Beeldende kunst, theater, en muziek.
De praktijk: Deltion Studenten van de opleidingen Kunst, Media en Design zijn zich gaan verdiepen in het persoonlijke verhaal van een onbekende ander. Ze zijn het verhaal gaan ontrafelen van iemand die ooit had besloten zijn wortels, zijn Rootz, achter zich te laten en een heel nieuw avontuur in Overijssel te beginnen.
Het project startte woensdag 13 oktober op de campus van het Deltion College met een introductie Masterclass.
Verhalenvertellers + kunstenaars
Vijf verhalenvertellers uit Congo, Afghanistan, Indonesië, Turkije en Iran deelden hun levensverhaal/Roots aan de studenten van Deltion. Met behulp van ervaren kunstenaars in de disciplines: rap & spoken, mime/kleinkunst, schilderen, performance en fotografie ontrafelden de studenten vervolgens stap voor stap het verhaal. De studenten maakten hier in vier middagen een kunstuiting van.
Slotpresentatie
Het resultaat was een serie kunstwerken en performances, waarin twee levens samenkomen; dat van de verteller en dat van de maker van het kunstwerk. De kunstuitingen werden tijdens een feestelijke slotochtend door de studenten gepresenteerd aan de vertellers en het publiek. De slot ochtend vond 3 december plaats op de campus van het Deltion College.
In onderstaand filmpje zie je de eindpresentatie van de mimegroep van Hirshi Goulid gefilmd door de Sentor, gemaakt door de studenten van ROC Twente.
De Rapsong in onderstaande video is gemaakt onder leiding van Glenn De Randamie (Typhoon) en Ali Reza Tahoeni (A.R.T.) gemaakt door leerlingen voor het project. Upgraders was een paralel programma van het C.O.S. (ook partner in het Rootz project)
Presentatie van ROC Deltion. De rap die je hoort ‘Kippen, Paarden, Koeien’ is o.l.v. van Glenn de Randamie en Ali Reza Tahoeni met de leerlingen gemaakt als een van de workshops die gegeven werd. Andere workshop gevers waren: Hirhi Goulid (Mime) , Tali Farchi (presenteren), Betty Zieltjens (fotografie) en ik (schilderen). De verhalen vertellers Dian Paramita (Indonesie), Cengiz Iskili (Turkije, Henri Luzolo (Congo) en Anas Arieari (Afganistan) spelen een grote rol in het project, zij legden met hun verhaal de basis voor de kunstwerken en uitingen van de leerlingen en namen ze mee in een wereld die voor veel van de leerlingen nog onbekend was.