Van de Straat

(English version)

Het straatleven gedocumenteerd door de ogen en de lens van Dak en Thuislozen (2008)

Uit het boek ' Van de Straat'. Marinus gefotografeerd door Jessica.
Uit het boek ‘ Van de Straat’. Marinus gefotografeerd door Jessica.

Het uitgangspunt van dit project was dat de mensen binnen deze doelgroep zich altijd onder de mensen begeven maar eigenlijk onzichtbaar zijn. Als kunstenaars wilden we deze mensen uitnodigen en prikkelen om iets van zichzelf op een kunstzinnige manier aan de buitenwereld te tonen. Zoals onbekend onbemind maakt, hoopten we dat bekend, bemind maakt!

Uit het boek ' Van de Straat'

De Herberg/WRZV in Zwolle, was de plek waar we het fotoproject met dak- en thuislozen wilden realiseren. Na een pilotproject met bewoners van Het Leger des Heils (De Gastenburgh) Amsterdam en de ‘Herberg’ Zwolle werd dit idee verder uitgewerkt. 

Woningbouwvereniging ’Beter Wonen Vechtdal’  in persoon van Gerrit Teunis (toenmalig directeur) was de  hoofdsponsor van de Herberg maar ook van ons  fotoproject. 

De Herberg was en is een unieke opvangplek in Nederland en heeft in 2009 een officiële herstart gemaakt op een nieuwe locatie. Dit was het gekozen moment om de bewoners hun eigen leefomgeving/ wereld te laten documenteren.

Uit het boek van de Straat. Foto en tekst Patrick.
Uit het boek van de Straat. Foto en tekst Patrick.

Het project besloeg in totaal 13 bijeenkomsten en werksessies. Het eindigde in een eindexpositie en presentatie waarbij de deelnemers geheel in het nieuw gestoken door een lokale modezaak Hony en prachtig gekapt door studenten van de kappersschool zichzelf en hun werk toonden.

Voor de gelegenheid werden ze na het uitkiezen van hun nieuwe outfit  V.I.P met een witte stretched Limo naar de locatie gereden.

Uit het boek ' Van de Straat' De dag van de modeshow. Alle deelnemers krijgen een nieuwe outfit en worden deze dag in een Limo opgehaald om vervolgens te shinen op de catwalk.
Uit het boek ‘ Van de Straat’
De dag van de modeshow. Alle deelnemers krijgen een nieuwe outfit en worden deze dag in een Limo opgehaald om vervolgens te shinen op de catwalk

De expositie Van De Straat heeft navolging gekregen in het Stedelijk Museum Zwolle en is gebundeld in een prachtig koffietafelboek. Het boek is samengesteld met foto’s van de deelnemers, een fotoverslag van het project zelf en een inleiding van herbergier Joop van Ommen en Gerrit Teunis en vormgegeven door Gijs Dragt.

Afbeelding uit het Boek ' Van de Straat' (grafische v.g. Gijs Dragt/ teksten Marit Otto & Jacomijn Schellevis/ Inleiding hoofdsponsor Gerrit Teunis van Beter Wonen Vechtdal) en voorwoord door Joop van Ommen Herbergier en hoeder van de Dak- en Thuislozen Zwolle e.o
Afbeelding uit het Boek ‘ Van de Straat’ (grafische v.g. Gijs Dragt/ teksten Marit Otto & Jacomijn Schellevis/

In nauwe samenwerking met Jacomijn Schellevis, Joop van Ommen (Directeur WRZV hallen en hoeder van de Herberg), Freddie Trompetter (SWZ), de RIBW en Gerrit Teunis (hoofd Sponsor) en de bewoners van de Herberg. Met dank aan de sponsoren: Openbaar BelangSWZDelta Wonen, en Beter Wonen Vechtdal’

Van De Straat- In het Museum
Van De Straat- In het Museum
Destraatopmetwegwerpcamera
Van De Straat Boek
Uit het boek ‘ Van de Straat’ Marit en de armen van Emiel door Giel.
Van De Straat in Vol Zin Magazin
Van De Straat in Vol Zin Magazin
vandestraat1
vandestraat2
Stentor