Escape route X – de knikkers en het spel

De knikkers

24-01-2024 – De omstreden spreidingswet is door de Eerste kamer aangenomen. Het heeft wat voeten in aarde gehad en heeft nog steeds voeten in aarde. VVD minister van der Burg heeft de spreidingswet ontworpen omdat er onmenselijke situaties ontstonden in Ter Apel. Omdat gemeenten elders onder druk van boze burgers, zich min of meer gedwongen zagen te bukken, eerder dan de helpende hand te bieden aan dat zelfde Ter Apel. Solidariteit, ver te zoeken. Collegialiteit van de lijsttrekker naar haar eigen minister, ver te zoeken. Hij en zijn wet werden geofferd op een altaar van onverdraagzaamheid. Maar gelukkig wint het gezond geweten en verstand het soms toch.

Misschien is er een probleem met vluchtelingen en zijn het er (te) veel. Dat er überhaupt vluchtelingen bestaan duidt al op een probleem. Degene die meent een simpele oplossing te hebben voor de toestroom, verlegt het probleem gewoon naar een buurland, de buitenposten van Europa of naar een noord Afrikaanse woestijn waar mensenrechten en levens geen cent waard zijn. Met andere woorden; ‘Not in my backyard!’

Politieke vluchtelingen zullen blijven komen zolang er onderdrukking en oorlog is, kijk om je heen…

Klimaatvluchtelingen zullen toenemen. Zolang wij niet bereid zijn om ook maar iets in te leveren en blijven consumeren zoals we consumeren, zullen ze komen. Ze zullen komen omdat hun stuk van de wereld onleefbaar is geworden. 

Economische vluchtelingen zullen blijven komen. Zolang wij het hier aanstootgevend veel beter hebben dan zij, hun waardevolle grondstoffen toe-eigenen terwijl we onze restjes en afval in hun wereld dumpen zodat ze niet de winst maar wel de last moeten dragen van onze welvaart, zullen ze komen. 

En terecht, want wat zou jij doen als je in die schoenen stond.

Ik ontken dus niet dat het een probleem is, maar ik vind wel dat de wereld van iedereen is. Zolang er een disbalans is zal het gewicht zich ook ongelijk verplaatsen. Een oplossing is niet makkelijk gevonden maar het begint ergens bij eerlijk delen, gelijkwaardigheid en toch ook gewoon medemenselijkheid. Medemenselijkheid begint al met hoe je je zelf uitdrukt naar en over een ander. Van aardigheid is nog nooit iemand minder geworden.

Het spel.

In 2011 heb ik samen met kunstenaar Mark van Enk ten behoeve van het Bevrijdingsfestival in Zwolle, een spel ontwikkeld onder de naam ‘‘Vlucht 050511’’ Daarna heb ik het door ontwikkelt tot een volwaardig bord spel onder de naam Escape route X.

Dit spel was/is bedoeld om op ‘speelse wijze’ een bijdrage te leveren aan begrip door de speler als het ware in de huid van de vluchteling te laten kruipen. Het spel is grofweg gebaseerd op het ouderwetse Ganzenborden.

De Speluitleg is te zien in het filmpje (zie link onderaan) .Met dank aan Ellen Bloemhof en Winnie Chen 2016.

Heel even door de bril van een ander kijken, of het echt bijdraagt aan begrip is natuurlijk niet te meten.  Maar even in de schoenen van een ander te staan en met een menselijke blik, compassie  naar elkaar te kijken brengt oplossingen dichterbij dan je laten leiden door angst en onderbuik.

Wie het spel een keer met mij wil spelen, lenen of gebruiken, be welcome.

Meer hierover: https://maritotto.nl/escape-route-x/