MET VOETEN GETREDEN

Met Voeten Getreden/De witte hond/Marit Otto

(English version)

In opdracht van: BFO – Niek van Der Sprong producties,. Locatie – rond de stadsgracht. Zwolle. Periode: 2010

Een 5 mei kunstproject in samenwerking met Mark van Enk en Niek van der Sprong, in opdracht van BFO Zwolle.

Met Voeten Getreden/Mark & Marit

Het Delftsblauwe wandtegeltje was het uitgangspunt voor het kunstproject Met Voeten Getreden. Ons idee was het bekende tegeltje te vervangen voor een stoeptegel en de tegelspreuk te vervangen voor korte gezegdes of quotes uit de hele wereld . Spreuken en spreekwoorden blijken vaak taal en cultuurgebieden te overschrijden.

Vaak worden ze als algemene wijsheid gezien en zijn vertaald begrijpelijk voor bijna iedereen. 

Met voeten getreden- 5 mei 2010
Met voeten getreden-5 mei 2010

Zwollenaren konden zelf een kunsttegel adopteren, wat door vele particulieren maar ook bedrijven en instellingen is gedaan

Quotes en spannende onalledaagse ontwerpen van 65 kunstenaars. 800 gedecoreerde stoeptegels sierden het traject langs de stadsgracht, de ster van Zwolle. Dit onder het motto, Een stoeptegel ligt niemand in de weg.

metvoetegetredenbfoboekje

Helaas bleek de route niet bestand tegen de tand des tijds. De tegels zouden een levensduur van 10 jaar hebben maar bleken in de praktijk veel kwetsbaarder, onder andere onder invloed van vocht en strooizout.

Met voeten getreden

Het heeft het project ook de nodige kritiek opgeleverd na afloop maar wat overeind blijft is de mooie verbinding die er gelegd is tussen kunst en de Zwolse inwoner, de straat poëzie die letterlijk onder de voet gelopen kon worden en de prachtige vrijheid gedachten en beelden die op de stoeptegels terecht zijn gekomen en die vervolgens door velen zijn gelezen al wandelend langs de mooie Zwolse Stadsgracht. 

In totaal hebben 50 Overijsselse/ Zwolse kunstenaars en 15 Overijsselse/ Zwolse prominenten gevraagd hun bijdrage te leveren aan dit project.

Het 5 mei thema van 2010 Vrijheid wereldwijd, het tegelproject bestaande uit 65 ontwerpen op het formaat van een stoeptegel, sloot hierop aan. Daarnaast werd ook het 65e jaar na de bevrijding gevierd.

De kunstwerken zijn vastgelegd in een publicatie met een oplage van 2500 stuks.

5 Mei kunstprojecten- Met Voeten Getreden
Met voeten getreden
Met Voeten Getreden