Villa Palestrina

(For English click here)

Villa Palestrina- Elvisflat -Palestrinalaan - Holtenbroek Zwolle. Drone foto SWZ 2024
Villa Palestrina- Elvisflat -Palestrinalaan – Holtenbroek Zwolle. Drone foto gemaakt door de SWZ.

Grootschalig community art project aan de zijgevel van de Elvis flat, Palestrinalaan, Muziekwijk Holtenbroek, Zwolle . In opdracht van Travers and SWZ, in samenwerking met Jacomijn Schellevis, 2004

Villa Palestrina - Detail
Villa Palestrina – Detail

De Elvis Flat moest gerenoveerd en de buitenwand opnieuw bekleed met een isolerende buitenwand. Deze renovatie is aangegrepen voor een grootschalig kunstproject met de kinderen uit de Muziekwijk. De gevel werd uiteindelijk voorzien van een wandschildering van 13 meter hoog en 9 meter breed  op het thema wereld muziek. 

De wijk Holtenbroek is een multiculturele wijk, er wonen in totaal meer dan 76 verschillende nationaliteiten. Holtenbroek was een achterstandswijk met sociale vraagstukken. Een van die vraagstukken was hoe de sociale cohesie en betrokkenheid van de bewoners en de leefbaarheid te verbeteren. Om die reden waren Travers en de woningcorporaties SWZ en deltaWonen bijzonder actief in de wijk en ontstonden er nauwe samenwerkingen tussen alle betrokken partijen. In deze periode was de wijk volop in transitie en was het wijkcentrum Holtenbroek een plek waar veel initiatieven vorm kregen. 

Ik heb vele projecten met Travers gedaan in Zwolle maar met name in Holtenbroek ben ik jaren actief geweest met naschoolse activiteiten en kunstprojecten. Met dit participatieproject wilden we de kinderen van de wijk een gevoel van trots geven, trots over hun eigen woonplek maar vooral ook trots op hun eigen prestaties.

Villa Palesterina - werkproces
Villa Palesterina – werkproces

Holtenbroek wordt ook de muziekwijk genoemd, vandaar dat het thema muziek leidend was in de opdracht. Muziek is daarnaast universeel en verbindend. Buurtbewoners kunnen zich makkelijk herkennen of vinden in het kleurrijke beeld dat ontstaan is. Het is meer dan een opsomming van kindertekeningen, het is een symbool van verbroedering, communicatie en diversiteit.

In 13 bijeenkomsten hebben de kinderen eerst in het wijkcentrum Holtenbroek ideeën ontwikkeld, getekend en geschetst. De schetsen zijn door ons verwerkt tot een compositie en voorzien van een kleurenplan.

Villa Palestrina - workforce
Villa Palestrina – workforce

Daarna zijn we uitgeweken naar een tijdelijke werkplaats in Dieze Oost (Pieter Steynstraat) om de 30 (toen nog losse panelen) met  alle kinderen en met de hand te beschilderen. Deze panelen zijn later op de zijgevel van de Elvis flat bevestigd en feestelijk onthuld.

Villa Palestrina - workforce
Villa Palestrina – workforce
HoltenbroekPalestrinalaan
Villa Palestrina - proces
Villa Palestrina – proces