In Kritieke Staat

In Kritieke Staat - Willum Deen
In Kritieke Staat – Willum Geerts

(English version)

In 2013 was ik initiatiefnemer en gastcurator van de tentoonstelling In Kritieke Staat,  in samenwerking met Patrick Mangnus en op locatie van het Kunstenlab Deventer.

Het idee hiervoor was ingegeven door de verharding in het politieke klimaat in Nederland, het land waarin wij als kunstenaars leven en werken.

In Kritieke Staat - Prosecuted foreign artist
In Kritieke Staat – Prosecuted foreign artist

Buiten onze veilige landsgrenzen zien we vaak dat als de kunst en kunstenaar in het nauw wordt gedreven, het werk dat hij produceert meer geëngageerd en urgent wordt. In landen waar geen vrijheid van meningsuiting is, is het maken van een kritische illustratie al risicovol. 

In deze tentoonstelling stelde ik mijzelf de vraag of de urgentie of de behoefte om maatschappijkritisch werk te maken toeneemt door veranderend politiek klimaat. Of heel scherp gesteld; hoe geëngageerd is de Nederlandse kunstenaar.

Om deze vraag scherper te kunnen verbeelden en verhelderen met deze tentoonstelling werd er in een aparte ruimte binnen de tentoonstelling werk van internationale kunstenaars getoond.

Sommigen van hen zijn persoonlijk uitgenodigd werk te maken of bestaand werk te tonen maar we toonden ook werken, illustraties en films van/over  kunstenaars die in eigen land vervolgd, opgepakt en gevangen gezet werden en/ of fysiek aangepakt en afgerammeld werden voor het maken en tonen van werk wat verboden was, zoals eenvoudig, kritiek op een regime.  Confronterende beelden.

In Kritieke Staat - Installatie  Martijn Engelbregt
In Kritieke Staat – Installatie Martijn Engelbregt

Via art prints, internet, films en projecties; aangevuld met statements werd het werk naast de Nederlandse kunstenaars, van deze en de andere buitenlandse kunstenaars getoont

Deelnemende Nederlandse kunstenaars:

In Kritieke Staat - Jos Deenen
In Kritieke Staat – Jos Deenen

Jos DeenenMartijn EngelbregtMo FazelWillum GeertsStijn Peetersen Robert Pennekamp.

Deelnemende Internationale kunstenaars:

Jack Addis, ATYL – Alexandra LeePaul ClayPaul McCormickMad For real – Cai Yuan and jj XxiHarley PriceSophie SandersMaria SevastakiMadeleine Strindbergen Frank Williams.

Opening
De tentoonstelling werd op zondag 24 februari om 16.00 uur geopend door dr. Kiene Brillenburg Wurth, universitair docent Literatuurwetenschap. Zij deed op dat moment onderzoek naar (de functie van) satire op de universiteit van Harvard (www.powerofsatire.org). Daarnaast een lezing van de Britse  kunstenaar Paul Mc Cormick  en een performance van Robert Pennekamp.

Kunstenaarsgesprek
4 april/19.30 uur
Onder leiding van Rob Smoldersvondt een kunstenaarsgesprek plaats met mij als gastcurator en twee van de deelnemende kunstenaars; Mo Fazel en Willum Geerts.>>

Poster 'In Kritieke Staat'