Klimaat Madonna 2018

Klimaat Madonna - Earth Hour 2018- processie
Klimaat Madonna – Earth Hour 2018- processie

(English version)

Opdrachtgever: Dominicanen Klooster, Zwolle– Kirsten Notten. Locatie: Dominicanen Klooster Zwolle.

De Klimaat Madonna is afgezien van haar metalen frame en 3D prints van het gezicht en handen geheel van verzameld afval, voornamelijk plastic gemaakt. Ze is een statement tegen de wegwerp cultuur en het afval probleem. Opdrachtgever Kirsten Notten van Het Dominicanenklooster Zwolle heeft mij gevraagd een Madonna/Maria te maken van afval. De iconische oermoeder zou als verbindend symbool voor de klimaat verandering en afval problematiek staan.

Op zaterdag 24 maart 2018, Earth Hour, werd Klimaat Madonna onthult in het Dominicanen Klooster gevolgd door een processie . Ze werd hier begeleid door de broeders, lekenbroeders, predikant, Dominicanen, muzikanten, fakkeldragers, ezels en publiek met als eindstation het Grote Kerkplein, Zwolle. Daarna is ze naar verschillende andere parochiën en gebedshuizen gereisd.

Deze avond is was zij het symbool voor het klimaatprobleem en het plastic overschot in de wereld! Ze verbeeld voor de een Maria en voor de ander Gaia, moeder aarde.

In de periode dat ik aan de Madonna heb gewerkt hebben er ook aantal workshops en lezingen plaats gevonden, in het klooster en op diverse basisscholen.

Zie ook The making of

Zie ook video en foto beeldverslag hieronder:

Met dank aan:  Kirsten Notten, De broeders, leken broeders en alle andere Dominicanen uit Assendorp, Zwolle, de Ontwerp fabriek Cibap, Ellen Bosman, Ewoud Verselst, stagiares Damien Eektimmerman en Freek Pruntel, Janus Hursepuny , Erik van Scheijndel (x), Rodrigo Maori, Yvonne Nauw, alle vrijwilligers, Kloosterbende, Obs Wilgenburg, Obs de Wingerd