RITUELEN

RITUELEN
Opening Rituelen met muziek van Marie Hoogendam en Riemer Den Ouden. Foto Erna van Westeinde

(English version)

Expositie Rituelen: Als lid van de Landelijke Kunstenaarsvereniging de Ploegh heb ik samen met collega en mede lid, Frits Nolte een expositie geïnitieerd en georganiseerd, getiteld (Nieuwe) Rituelen,

Als locatie stond het museale Rietveld Paviljoen Amersfoort -033fotostad tot onze beschikking.

Architect Gerrit Rietveld ontwierp het gebouw in 1959 als tentoonstellingsruimte en meer dan vijftig jaar was het als de Zonnehof hét centrum voor moderne kunst in Amersfoort. Het Rietveldpaviljoen is nu tijdelijk open voor publiek en wordt beheerd door 033fotostad. Door zijn architectuur geeft het ons een kans om een tentoonstelling te maken met een geheel ander karakter dan in de galerie, met bijvoorbeeld groter werk
Rituelen - Mischiel Deylius
Rituelen – Michiel Deylius

Thema – Ik heb voor het thema Rituelen gekozen omdat er in de 20e en de 21e eeuw heel wat rituelen op de schop gegaan zijn.

Aangezien onze rituelen veel over ons vertellen, onze angsten, verlangens, sociale verbanden en ook het verlangen naar nieuwe rituelen, vond ik juist dit thema interessant.

We hebben kunstenaars uitgenodigd om een beeld te scheppen – werk te laten zien – waarin rituelen hedendaags, fictief of verdwijnend, centraal staan.

In totaal deden er 33 Ploegh Kunstenaars mee : https://www.deploegh.nl/rituelen/
Het leverde een verassend veelzijdige expositie die goed bezocht werd.

Rituelen - Lezing
Rituelen – Lezing -Joanna Wojtkowiak.

Lezing: Er waren ook twee lezingen aangekoppeld, een lezing van kunstenaar Ida van der Lee en universitair docent Joanna Wojtkowiak.