Waterkwartier Zutphen 2015

(English version)

Waterkwartier- Zurphen- In opdracht van HTL talen, Woonbedrijf Ieder 1 en 19 het Atelier Architecten.

Opdrachtgever:  HTL (Talen- Hegeman) en 19 het Atelier architectenLocatie: Waterkwartier, Zutphen

Ik heb me voor de gevelornamenten laten inspireren door de geschiedenis van het Waterkwartier.  Ik heb voor twee leidende thema’s gekozen; De jaren 50 en de rol van het water in deze wijk door de tijden heen.

WaterkwartierDe legenda’s van Zutphen tot aan 1572 hebben model gestaan en daarop heb ik de globale ligging van het waterkwartier. De verhoudingen in de kaarten fluctueerde door de eeuwen heen nogal dus het is geen exacte wetenschap. Maar ik heb vooral gekeken naar mooie uitsneden van het grachtenpatroon. Dus het accent ligt vooral op de uitgesproken waterlijnen rond Zutphen.

 

Close up van het resultaat

Een stadsdetail, rechts van de IJssel is als vertrekpunt genomen omdat dit ook de meest uitgesproken structuren bloot legt. Hoewel het ornament wat ik ontworpen heb een figuratieve basis heeft, is het hierdoor toch vrij abstract.

Snufje jaren 50 Kunst en gevelstenen uit de jaren 50 kenmerkte zich door gestileerde figuratie, hoekige robuuste lijnen en een soort van No nonsens uitstraling.

Het uiteindelijke beeld resulteert in 42  met ‘abstracte stadsdetails’,  geperforeerde metalen gevelplaten op de gevels van de gerenoveerde huizen in het Waterkwartier, Zutphen.

Waterkwartier

Community Art