2015 Waterkwartier Zutphen

(English version)

Opdrachtgever:  HTL (Talen- Hegeman) en 19 het Atelier architectenLocatie: Waterkwartier, Zutphen

Ik heb me voor de gevelornamenten laten inspireren door de geschiedenis van het Waterkwartier.

Ik heb voor twee leidende thema’s gekozen; De jaren 50 en de rol van het water in deze wijk door de tijden heen.

De legenda’s van Zutphen tot aan 1572 hebben model gestaan en daarop heb ik de globale ligging van het waterkwartier, ook al bestond dat toen nog niet, afgekadert. De verhoudingen in de kaarten fluctueerde door de eeuwen heen nogal dus het is geen exacte wetenschap. Maar eerlijk gezegd heb ik vooral gekeken naar mooie uitsneden van het grachtenpatroon. Dus het accent ligt vooral op de uitgesproken waterlijnen rond Zutphen..

Ik heb er voor gekozen steeds een stadsdetail, rechts van de IJssel als vertrekpunt te nemen omdat dit ook de meest uitgesproken structuren bloot legt. Hoewel het ornament wat ik ontworpen heb een figuratieve basis heeft, is het hierdoor toch vrij abstract.

Snufje jaren 50 Kunst en gevelstenen uit de jaren 50 kenmerkte zich door gestileerde figuratie, hoekige robuuste lijnen en een soort van No nonsens uitstraling.

Het uiteindelijke beeld resulteert in 42  met ‘abstracte stadsdetails’,  geperforeerde metalen gevelplaten op de gevels van de gerenoveerde huizen in het Waterkwartier, Zutphen(.

In opdracht van HTL talen, Woonbedrijf Ieder 1 en 19 het Atelier Architecten heb ik 4 verschillende afbeeldingen voor gevelornamenten ontworpen en 42 stuks laten uitvoeren. 32 stuks sieren inmiddels de gevels in het Waterkwartier
In opdracht van HTL, Woonbedrijf Ieder 1 en 19 het Atelier Architecten heb ik 4 verschillende afbeeldingen voor gevelornamenten ontworpen en 42 stuks laten uitvoeren. 32 stuks sieren inmiddels de gevels in het Waterkwartier

Waterkwartier gevelaanzicht

Close up van het resultant
Close up van het resultaat

Waterkwartier3

Waterkwartier

Waterkwartier

Waterkwartier

Community Art