2010 Met Voeten Getreden

(English version)

In opdracht van: BFO – Niek van Der Sprong producties,. Locatie – rond de stadsgracht. Zwolle. Periode: 2010

Een 5 mei kunstproject in samenwerking met Mark van Enk en Niek van der Sprong, in opdracht van BFO, Zwolle.

Het het Delfsblauwe wandtegeltje was uitgangspunt voor het kunstproject Met voeten getreden . Ons idee was het bekende tegeltje te vervangen voor een stoeptegel en de tegelspreuk te vervangen voor korte gezegdes of quotes uit de hele wereld aangevuld/ingevuld met een ontwerp van 65 kunstenaars.  800 stoeptegels kwamen in een traject rond de stadsgracht van Zwolle.  Het kleurrijke project is gedragen worden door de Zwollenaren zelf doormiddel van kunsttegel adoptie.

50 Overijsselse/ Zwolse kunstenaars en 15 Overijsselse/ Zwolse prominenten werden gevraagd hun bijdrage te leveren aan dit project.

Het tegelproject bestond uit 65 kunstbeelden op het formaat van een stoeptegel en sloot aan op het 5 mei thema 2010: “vrijheid wereld wijd”.

Spreuken en spreekwoorden blijken vaak taal en cultuurgebieden te overschrijden. Vaak worden ze als algemene wijsheid gezien en zijn vertaald begrijpelijk voor bijna iedereen. Vanuit die gedachte hebben we 65 kunstenaars en Overijsselse prominenten gevraagd om een ontwerp met een spreuk voor een stoep tegel te maken. 65 kunstenaars omdat het ook de viering was van het 65e jaar na de bevrijding.

Helaas bleek de route niet bestand tegen de tand des tijds. De tegels zouden een levensduur van 10 jaar hebben maar bleken in de praktijk veel kwetsbaarder o.a. onder invloed van vocht en strooizout. Het heeft het project ook de nodige kritiek opgeleverd na afloop maar wat overeind blijft is de mooie verbinding die er gelegd is tussen kunst en de Zwolse inwoner, de straat poëzie die letterlijk onder de voet gelopen kon worden en de prachtige vrijheidsgedachtes en beelden die op de stoeptegels terecht zijn gekomen en die vervolgens door velen zijn gelezen al wandelend langs de mooie Zwolse Stadsgracht. Dus voor de tijd dat het heeft geduurd, een waardevol project en eeuwig zonde dat het imago van dit project wat besmeurd is geraakt door de korte levensduur van de tegels.

 

logo_BFO_Met_voeten_getreden

Met Voeten Getreden

metvoetegetredenbfoboekje

Met Voeten Getreden/Mark & Marit

Plattegrond_Zwolle

 

Met Voeten GetredenMet Voeten Getreden

Met Voeten Getreden/De witte hond/Marit Otto

metvoetengetredenindepers02

Met Voeten Getreden

Stoeptegelseensieraadvoordestad

Mind Your Steps 2009